30+ Fire and Safety Interview Questions and Answers

Fire and Safety Interview Questions and Answers:- In this article, you will find Important Fire and Safety Interview Questions and Answers for job interview preparation. You will find very most asking questions with simple answers.

At first you must need to know about Fire:- Simply fire is a chemical reaction that involves rapid oxidation or burning of combustible material. In the past, we learned that three elements, fuel, heat, and oxygen were necessary for a fire to start and continue burning, hence the fire triangle concept.

In recent years this concept has been expanded to include a fourth element, that of chemical reaction, thus creating the fire tetrahedron.

Fire and Safety Interview Questions and Answers


Fire and Safety Interview Questions and Answers

Q1- Which fire extinguisher should be used on a trash can full of paper ignited by a
cigarette?

Ans- Class A fire extinguishers are used on ordinary combustible materials.

Q2- Which are the primary occupancy classifications from NFPA 101?

Ans- Assembly
Educational
Health care
Detention and correctional
Residential
Mercantile
Business
Industrial
Storage

Q3- How many Classes of Fire?

Ans- Fires are classified by the fuel they burn. There are four classes according to the OSHA:-

Class A Fires:

- These are fires involving ordinary combustibles:
- Cloth, wood, paper, rubber, many plastics.
- The most effective extinguishing agent is WATER, and dry chemical rated for A, B, and C fires.

Class B Fires :

- These are fires involving flammable and combustible liquids such as Motor Gasoline - Solvents (Acetone) - Alcohol.
- The extinguishing agents include Foams - Dry Chemicals - Carbon Dioxide - Halons.

Class C Fires :

  • Fires that involve energized electrical equipment where the electrical non - conductivity of the extinguishing agent is of great importance.
  •  The extinguishing agents are Dry Chemical - Carbon Dioxide - Halons.
  •  Water or any fire extinguisher containing water or any agent mixed with water is not allowed to be used on fires involving live electrical equipment, since water is a good conductor of electricity.

Class D Fires :

- These are fires involving metals such as Sodium - Potassium Magnesium.
- Special types of fire extinguishers are used to extinguish such fires

Q4- How many types of Fire extinguishers are available?

Ans- There are six types of Fire Extinguishers:

  • Water Fire Extinguishers
  • Foam Fire Extinguishers
  • Dry Powder Fire Extinguishers
  • Carbon Dioxide Fire Extinguishers
  • Halon Fire Extinguishers
  • Wet Chemical Fire Extinguishers (Kitchen)

We will explain the following fire extinguishers only:

A-    Dry Chemical Fire Extinguishers :

This type of fire extinguisher is available in different sizes (3, 6 & 12 Kgs) and the type of extinguishing agent is (Mono Ammonium Phosphate) which is suitable for class A, class B, and class C fires.

-        It is advisable to avoid using dry powder fire extinguishers on fires involving sensitive electrical equipment such as computers since the powder particles will damage that equipment. Carbon Dioxide or Halon fire extinguishers are advised to be used in this case since they do not leave any residues after use.

B- Carbon Dioxide Fire Extinguishers:

-        This type of fire extinguishers are available in different sizes (2 kgs - 6 kgs - 10 kgs - 20 kgs - 30 kgs) .

-        It is used to extinguish class (B) fires (flammable liquids), also it is very effective on fires involving electrical equipment since it does not leave any residues after use.

-        It extinguishes fires by replacing some of the oxygen in the air.

C-    Halon Fire Extinguishers :

-        This type of fire extinguishers (Halon 1211 - BCF) are available in different sizes (1 kg, 3 kg, 6 kg, 12, kg, etc.).

-        It is used to extinguish class (A) fires and class (B) fires also it is very effective on fires involving electrical equipment, it is recommended to be used to extinguish fires involving delicate and costly electronic equipment since it does not leave any residues after use.

-        Halon 1211 (BCF) is discharged as a mixture of vapor and liquid droplets which gives good projection and long throw.

-        Halon as (CFC) has an impact on the ozone layer (Ozone Depletion) and now new substances have been developed to replace halons such as FM - 200 & 3M - CFA - 410.

Q5- What are the General Rules For Using Portable Fire Extinguishers?

Ans- Follow PASS System-

P- Pull the Pin

A- Aim at the base of the fire

S- Squeeze the Trigger

S- Sweep side to side

General Rules-

1-      Fight the fires in the upwind direction.

2-      Start fighting the fire from a safe distance (2 - 5 m) away from the flame.

3-      Direct the stream to the base of the fire.

4-      Sweep the stream from side to side.

5-      Do not leave the fire area unless you are sure that the fire is completely out. If the fire re-ignite, repeat the process.

Q6- Define Flash Point

Ans- The lowest temperature in which a volatile liquid produces enough vapor so that if there is an external source of ignition, it gives a flash of fire, when the ignition source is removed the flash stops.

Q7- Explain Fire point

Ans- the fire point of a fuel is the temperature at which the vapor produce by that fuel given fuel will continue to burn for at least 5 seconds after ignition by an open flame.

Q8- Define Autoignition temperature

Ans- The auto-ignition temperature of a substance is the lowest temperature at which it
will spontaneously ignite in a normal atmosphere without an external source of ignition.

Q9- How to Prevent Fire & Explosion from a workplace?

Ans- All flammable gases, liquids, and vapors are removed before the start of any hot work.
Mechanical ventilation is usually used to (1) Keep the concentration of any explosive or flammable hazardous substance less than 10% of its Lower Explosive Limit AND (2) Make sure that the oxygen content in the confined space is not enriched. Oxygen content should be less than 23% but maintained at levels greater than 18%. (These numbers can vary slightly from jurisdiction to jurisdiction).

Q10- What are the precautions for welding? 

Ans- 1. Remove all combustion material from the place of welding

2. Clear the work area and cover the wooden floor with fireproof blanket. (Welding mechanics should be kept within the visibility of the welders.

3. Erect fire blanket booth around the work

4. All welding cables should be fully insulated

5. All welding mics shall be double earthed

6. Welding area should be dry and free from water

7. Keep the fire extinguisher/sand nearly with Fire Watcher

8. Use leather hand gloves, goggles, and helmets

9. Switch off the power when welding is stopped

10. Do not allow the helper to do welding

11. Do not shift the welding cable unless the electric power is switched off

12. Terminal of the welding cables should be provided 3-cable with lugs and kept tight.

13. Oxygen hose in black and Acetylene hose in red in color as per standard

14. NRV of the blow torches should be maintained properly to avoid backfire

15. Welders should be trained properly

16. Cylinders should be stored in a cold dry place away from bottom heat and direct sunlight.

17. Proper housekeeping, good ventilation in the working area

18. Smoking should be avoided from the welding area

19. Hose connection should be properly made

20. Barricade the work area and put a signboard

21. Rolling of cylinders should be avoided

22. Flashback arrestor should be attached to each cylinder 

23. Any leakage of the cylinder should be kept separately.


Read Also - 50+ Safety Officer Important Questions with Answers


Important Fire And Safety Interview Questions and Answers


Q11- What is the precaution for gas cutting? 

Ans- 1. Keep a fire extinguisher nearby

2. Keep fire watch nearby

3. Remove all combustible from the work area

4. Use all necessary PPE

5. Never put welding gas cylinder inside a confined space

6. Hoses shall not be laid in pathways

7. Gas cutting torch should have flashback arrestors

8. Gas test is to be done to check for the presence of flammable gas on the site.

9. Good housekeeping and ventilation are necessary for the working area. 

10. Hose connections should be made properly.

Q12- What are the Precaution for a person, in case of fire burn? 

Ans- 1. If fire catches a single person’s cloth; he should immediately roll on the floor.

2. No lotion of any kind should be applied to the burn area

3. In case of burns due to corrosive chemicals, the burn parts should be flooded with water

4. The burn area should be covered with a dry sterile dressing

5. Physical shock of the person is treated by giving him weak tea or coffee

6. In major cases the patient should be sent to the hospital as quickly as
possible

Q13- What is a hot work?

Ans-  Any work which involves spark, Open flame, and temperature is called Hot Work.

Q14- What precautions are necessary for electrical work?

Ans- All electrical installations shall be as per Standard electricity rules
2. Only competent persons should handle the electrical equipment
3. The equipment should be earthed properly
4. All temporary electric lines should be drawn at least above man’s height
5. Cable should be completely insulted
6. Cable should not have any joints
7. Only connection for one point
8. Good housekeeping in the area
9. Fire protection equipment to be kept nearby
10. Use rubber gloves and rubber boots
11. Use good quality wire
12. Power isolation close to the job
13. Use a three-pin plug instead of a loose wire
14. Never operate any electrical equipment with wet hands
15. Never stand wet surface while working electrical equipment
16. During thunderstorms do not stand under a tree
17. Proper signboard is necessary
18. No person shall work on any live electrical conductor
19. The switch shall only be put on by a person who switched it off.

Q15- What Fire precautions should be taken around petrol-powered machines?

Ans- Avoidance of smoking or naked flames

Q16- Name means by which heat may be transmitted and result in a spread of fire?

Ans- By Radiation, By Conduction, and By Convection

Q17- How is an automatic sprinkler system triggered?

Ans- By the heat from a fire bursting a quartzoid glass bulb thus releasing the contained water pressures towards the fire area.

Q18- Why Air convector heaters become a fire hazard if obstructed?

Ans- If Heater's airflow is obstructed the heater is liable to overheat causing the fire.

Q19- If you Discover a fire, what action will you take?

Ans- Raise the Alarm

Get Everyone out

Try to Extinguish the fire (If possible)

Q20- What are two essential parts of knowledge regarding a fire escape?

Ans- The Sound of the Alarm

Means of escape and routes to follow

Q21- How does a self-closing Fire door function?

Ans- It is held open by a fusible link, when this fuses due to heat a weight or spring closes the door.

Q22-Why are fire alarm push buttons normally housed behind glass in push-button units?

Ans- To protect against unintentional operation.

Q23- You have called out the city fire brigade to a fire at your plant. Explain vital pieces of information you should give to the officer in charge on his arrival?

Ans- 1. Details of the fire location

2. Details of the fire mains of the site

3. Details of the materials involved in the fire

4. Details of a person trapped or missing

5. Details of any special hazards involved

Q24- If cut off from means of escape from fire in a building, what things should you do and what should you not do?

Ans- 1. Return to the Safest point, location, or room

2. Close all doors behind you

3. Go to an external opening and raise the alarm

4. Do not attempt to jump except under instructions from the fire brigade

Q25- Describe the steps in the use of a fire blanket on a flammable liquid fire?

Ans- 1. Open the blanket fully

2. Drape it in front of you to protect you from radiant heat

3. Protect the hands by turning the top edge over them

4. Hold the blanket to protect your face

5. Leave the blanket in position until the fire and its container have cooled.

Q26- What standards of fire prevention are needed for chemical plants and highly flammable areas?

Ans-1. The building should be of high fire resistance materials

2. There should be double doors and sprinkles in appropriate areas

3. There should be frequent removal of floor sweeping and dust

4. There should be adequate fire fighting equipment

5. Workers should be trained in fire procedures and fire fighting.

Q27- What information and training should be provided to new employees when discussing fire safety?

Ans- Policy on smoking, electrical equipment (Switching off at night), etc

How to raise the alarm

Actions to be taken on discovering a fire

How to call the fire brigade (which staff members to contact on this)

Location and use of escape routes

Q28- Give the list of automatic or manual fire fighting equipment suitable for fire situations.

Ans- Fire Extinguisher

Hose Reels

Fire Blankets

Fire hydrants

Dry risers

Gaseous system

Sprinkler system

Q29- Many Local Authorities require all buildings and locations to keep Fire Safety Register which should be kept up to date. Tell us the items of information that should be recorded in the Fire Safety Register.

Ans- 1. Name and Address

2. Telephone Number

3. Owner/Hirer/Lessee

4. Name of Responsible managers and staff

5. Name of persons allotted specific responsibilities

6. Staff instruction and training

7. Details of Fire Evacuation Drills

8. Location and number of fire protection appliances

9. Details of Inspection and Maintenance Record of Fire Protection Equipment

10. Details of the person responsible for maintenance of fire protection equipment

11. Details of all fire incidents, false alarms, spillage of flammable materials, or other dangerous occurrences.

Q30- What Checks and inspections are to be carried out on a fire audit in industrial premises?

Ans- 1. Check escape routes available and unobstructed

2. Check fire exit doors are clear and easily opened

3. Check fire alarm points are clearly marked and unobstructed

4. Check Fire Equipment is in working order and unobstructed

5. No accumulations of flammable waste

6. Flammable liquids are in approved storage

7. Gas cylinders not in use in a safe area

8. Check no unauthorized hot work in progress

9. Check fire doors are closed

10. Check the sprinkling system is operative

More Fire And Safety Interview Questions and Answers will be added in an interval basic, so keep visiting this page for updates. You can also download the PDF File Books for Fire And Safety Interview Questions and Answers from the given link.

Fundamentals of Fire Protection PDF Book (For Fire and Safety Officer) Download/download/button alert-info

NFPA Instruction PDF Book (Fire and Safety) Download/download/button alert-info

Fire Engineering & Emergency Planning PDF (Fire and Safety) Download/download/button alert-info

Fire Safety for High Rise Building Instruction Download/download/button alert-info

Post a Comment

If you have any questions and doubts, Please let me know.

Previous Post Next Post